Fluovestjes en wetgeving

Fluovestjes & wetgeving

In België dient  sinds 1 juni 2009 elke wagen uitgerust te zijn met een fluovestje. Samen met de verbanddoos, de brandblusser en de gevarendriehoek behoort dus ook het fluovestje tot de minimale basisuitrusting. 

 Artikel 70bis uit het KB van 1 juni 2009:

 Art. 2. In het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto’s, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, wordt een artikel 70bis ingevoegd, dat luidt als volgt : « Art. 70bis - Retro-reflecterende veiligheidsvest. Een retro-reflecterende veiligheidsvest moet zich aan boord van elke auto bevinden. ».

Sinds 1 februari 2007 is het in België voor bestuurders ook verplicht het fluovestje te dragen indien zij de wagen verlaten bij ongeval of pecht. Dit kan je terugvinden in het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 (Wegcode) op 1 februari 2007 aangevuld.

K.B. 1 December 1975 - Artikel 51.4:

Artikel 51 wordt aangevuld met een punt 4 : 51.4. Wanneer op autosnelwegen en autowegen de bestuurder van een pechvoertuig op een plek terechtkomt waar hij niet mag stoppen of parkeren, moet hij een retro-reflecterende veiligheidsvest dragen, zodra hij zijn voertuig verlaat.

Aangezien je bij ongeval of pech in een gevaarlijke situatie terechtkomt is het aan te raden om voor iedereen die zich in de wagen bevindt een fluovestje te voorzien. Veiligheid gaat boven alles.

 

Enkel in de wagen?

Veiligheid primeert hoor je wel eens vaker. Maar toch zie je vaak wandelaars, joggers, fietsers, motorrijders, ... zich op de straat begeven zonder extra zichtbaarheid aan te brengen. Omdat het niet verplicht is... Toch is het ten zeerste aan te raden om te zorgen voor extra zichtbaarheid. Zowel overdag als 's avonds en 's nachts is extra zichtbaarheid belangrijk en kan het levensreddend zijn.

Niet enkel de remafstand maar ook de reactiesnelheid speelt een grote rol bij het voorkomen van een ongeval. Als je weet dat een fluovestje tot 600% meer visibiliteit geeft dan zal je ook weten dat dit een zeer grote invloed heeft op de reactiesnelheid van een collega-weggebruiker en de daar aan gekoppelde remafstand. 

Een fluovestje is dus zeker niet enkel verplicht in de wagen maar ook aan te raden aan alle weggebruikers die zich meer zichtbaar op de openbare weg willen begeven.

Denk aan jouw veiligheid!

 

Aan welke voorwaarden moet een fluovestje voldoen?

Uw fluovestje dient natuurlijk te voldoen aan enkele voorwaarden. Deze voorwaarden worden bepaald door een industrienorm voor stoffen hun lichtabsorptie en lichtweerkaatsing. Zowel het fluovestje zelf als de reflecterende striping dienen te voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De kleuren geel, groen en oranje worden toegelaten als officiële fluovest. Kijk steeds goed of de normen EN471 of EN1150 op het etiket van het fluovestje vermeld staan.

© 2017 - 2022 Stickystudio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel