Stickers & plakken

Stickers & plakken

Heb je jouw sticker thuis aangekregen? Geweldig! Plakken dan maar... Hou wel rekening met onderstaande puntjes en tracht steeds volgens onderstaande handleiding te werken.

Al onze stickers zijn voorzien van een lijmlaag dat minstens 5 jaar bestand is voor buitengebruik. Om de sticker een optimale levensduur te garanderen dien je wel rekening te houden met onderstaande werkwijze. Gebruik je een andere werkwijze dan bestaat de kans dat de sticker een minder lange levensduur zal hebben.

In ons kantoor bewaren we alle vinyl in optimale omstandigheden. Dat wil zeggen op een gewone aanvaardbare kamertemperatuur en niet vochtig. De vinyl waaruit jouw sticker werd gemaakt is ook maximaal 2 jaar oud. Laat de sticker geen weken liggen vooraleer je hem aanbrengt. Hoe sneller de vinyl aangebracht wordt op z'n eindbestemming, des te beter is dat voor zowel de kwaliteit als de levensduur.

Als je de sticker binnen binnen wil aanbrengen dan volstaat een gewone kamertemperatuur. Voor het aanbrengen van een sticker buiten, zoals bijvoorbeeld een autosticker, hou je best ook rekening met de buitentemperatuur. Een temperatuur van minimaal 10°C is ideaal. Breng je de sticker aan met lagere omgevingstemperaturen zal je eveneens een haardroger/fohn nodig hebben om de lijmlaag wat op te warmen. Dit zal de hechtkracht zeker ten goede komen.

 

Om stickers te kleven heb je wel enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes nodig ter ondersteuning.

 

1. Zorg er voor dat de ondergrond proper is.

Dit wil dus ook zeggen vet- en stofvrij. Geen enkele sticker zal hechten op een vuile ondergrond.

Hiervoor maak je gebruik van een propere doek en een all round afwasmiddel, idealiter aangevuld met een standaard ruitenreiniger. Wacht met het kleven van de sticker tot de ondergrond volledig (!) droog is. Ook damp en lichte vochtafzetting kan er voor zorgen dat de sticker vroegtijdig zal lossen.

2. Haal de sticker uit de enveloppe of uit de doos en leg hem open op een vlakke tafel.

Dus zonder nerven in de ondergrond. Je zal merken dat de sticker bestaat uit 3 lagen. 

  • Laag 1: de drager van de vinyl, bestaand uit een witte onderzijde.
  • Laag 2: de sticker zelf in de gekozen stickerkleur.
  • Laag 3: de applicatietape. Dit is de bovenlaag, meestal doorschijnend of lichtklevend papier.

Afhankelijk van het gekozen design kan de applicatietape van type verschillen. Designs met kleinere letters of details zal een applicatietape bevatten die een hogere hechtkracht heeft (high-tack). Grotere designs met grote letters of grotere vlakken zal een applicatietape bevatten met een medium hechtkracht (medium-tack). 

3. Optimaliseer de hechtkracht van de applicatietape.

Leg de sticker met de drager naar onder. Bij het maken van jouw sticker hebben we er voor gezorgd dat de applicatietape voldoende hecht op de sticker zelf. Door het transport en de temperatuurschommelingen kan deze een beetje losgekomen zijn. Geen ramp! Wrijf met een stevig kaartje zonder scherpe randen of hoeken, type kredietkaart, de applicatietape stevig tegen de vinyl aan. Neem hiervoor de tijd zodat je de sticker niet beschadigd. Doe dit met voldoende kracht. Leg je kredietkaart nog niet te ver weg want we gaan ze sewwes nog even nodig hebben.

4. Haal de vinyl van de drager.

Aangezien wij vooral stickers van een kleiner formaat verkopen raden we aan om de drager op voorhand los te maken. Heb je een sticker met een groter formaat aangekocht dan hou je de handleiding aan die bij in de verpakking zit.

Hou de sticker met de drager naar boven, de applicatietape bevindt zich nu onderaan. Los een hoekje van de drager en verwijder heel stil de drager van de vinyl. Merk je dat de vinyl toch op de drager blijft plakken dan wrijf je met de vinger de vinyl tegen de applicatietape. 

5. Breng nu de sticker aan op het door jouw gekozen oppervlak.

Bepaal goed op voorhand waar je jouw sticker exact wil plaatsen. Kies de linker- of de rechterzijde van de sticker en begin stilaan de sticker strak te plakken. Op deze manier ontstaan er geen luchtbelletjes tussen de vinyl en de ondergrond. Hou er bij het kiezen van een oppervlak rekening mee dat elke mechanische of chemische invloed een invloed kan hebben op de levensduur van jouw sticker. Plaats je de sticker bijvoorbeeld op een plaats waar jouw ruitenwisser regelmatig over wrijft dan kan dit een invloed hebben op de levensduur.

6. Wrijf nog een laatste maal de sticker goed vast op de ondergrond. 

Gebruik hiervoor opnieuw jouw kaartje dat je daarnet gebruikte om de applicatiefolie tegen de vinyl te drukken. Je gaat nu de laatste maal stevig wrijven op de applicatietape zodat de vinyl goed op de ondergrond hecht.

7. Verwijder de appplicatiefolie.

Nu mag je de applicatiefolie verwijderen. Doe dit opnieuw op een rustige manier. Vanaf nu kan je genieten van de sticker!

 

Ga de eerste 24u niet naar de carwash of was het gekozen oppervlak ook niet onmiddellijk. Op deze manier geef je de lijm de de nodige tijd om zicht te hechten. 

 

Veel plezier!

 

© 2017 - 2022 Stickystudio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel